Spaanse banken socialer voor huiseigenaren

De Spaanse banken beloven de komende twee jaar niet meer zo drastisch op te treden tegen huiseigenaars die hun lening niet meer kunnen afbetalen. De maatregel komt er na twee zelfdodingen vorige week van mensen die uit hun huis dreigden te worden gezet.

De vereniging van Spaanse banken (AEB) neemt "het engagement om de uitzettingen in de volgende twee jaar te bevriezen in geval van extreme noodzaak, uit humanitaire overwegingen en in het kader van een sociale verantwoordelijkheidspolitiek". Wel wordt niet gepreciseerd wat de criteria precies zijn om te voldoen aan een "geval van extreme noodzaak".

De actie komt er nadat er tijdens de afgelopen twee weken twee zelfmoorden hadden plaatsgevonden in Madrid, wat veel sociaal protest uitlokte. Ook vandaag werd er weer betoogd voor het hoofdkwartier van de regerende Partido Popular (foto). De regering had daarop beloofd samen met de oppositie te zoeken naar dringende maatregelen om iets aan de problematiek te doen.

Sinds het uiteenspatten van de vastgoedzeepbel in 2008 kunnen 350.000 Spanjaarden hun lening niet meer afbetalen.