Tobback gaat SP.A in Aalst in de gaten houden

SP.A-voorzitter Bruno Tobback zal de situatie in Aalst de komende weken en maanden nauwlettend in de gaten houden. Hij heeft daarvoor een mandaat gekregen van het partijbureau. "Als de waarden van de partij met de voeten getreden worden", in de coalitie met ex-Vlaams Belanger Karim Van Overmeire als schepen, "dan zal de top van de partij optreden".

In Aalst sluiten de N-VA, dat de verkiezingen won, CD&V en de SP.A een coalitie voor de komende zes jaar. Maar omdat ex-Vlaams Belanger Karim Van Overmeire (nu N-VA) schepen van Vlaamse Zaken en Integratie wordt, ontstond ophef.

Nationaal SP.A-voorzitter Bruno Tobback liet weten dat hij niet wil dat de SP.A in de Aalsterse coalitie stapt. De Gentse en de Brugse SP.A-burgemeesters Daniël Termont en Renaat Landuyt gaven hem gelijk. Maar de SP.A-afdeling in Aalst besliste vorige maandag na een urenlange vergadering om het toch te doen.

De SP.A heeft de kwestie vanmorgen besproken op het partijbureau. De partijtop heeft beslist dat Tobback een mandaat krijgt om de situatie in Aalst nauwlettend in de gaten te houden. Als er in Aalst dingen gebeuren "die de waarden van de partij schenden, dan zal de partijtop optreden". Wat de mogelijke acties tegen de lokale afdeling kunnen zijn, is nog niet duidelijk.

De SP.A in Aalst is niet te spreken over het nieuws dat Tobback persoonlijk gaat toezien op de situatie in Aalst. De afdeling heeft het nieuws via de pers moeten vernemen, en vindt dat niet correct.