Trojka “fundamenteel positief” over Griekenland

Het rapport van de experts van de trojka is “fundamenteel positief” over de vooruitgang in het noodlijdende Griekenland. De vrijmaking van de nieuwe schijf noodhulp voor het land hangt voor een groot stuk af van dat rapport. Griekenland heeft dat geld dringend nodig.

Het hoeft niet altijd slecht nieuws uit Athene te zijn. Volgens Jean-Claude Juncker, voorzitter van de Eurogroep, hebben de Grieken hun beloftes gehouden. “Het is nu aan ons om onze beloftes te houden”, klinkt het. “Maar eerst hebben we nog verduidelijkingen nodig over de houdbaarheid van de Griekse schuld.”

In het nieuwe reddingsplan was voorzien dat de Griekse schuld tegen 2020 moest worden teruggebracht tot 120 procent van het bbp. Die doelstelling lijkt niet langer haalbaar. “De vraag is nu of we die periode kunnen verlengen of niet”, aldus Juncker.

Wat het begrotingstekort betreft, is Juncker duidelijker. Hij is voorstander om de Grieken extra tijd te geven om hun tekort onder de drempel van de drie procent te brengen. Hij erkent wel dat er in dat geval wel een financieringsgat van 15 tot 30 miljard euro moet worden dichtgereden.

Vanavond beraden de ministers van Financiën van de eurolanden zich over het rapport. Volgens Juncker zullen er maandagavond nog geen beslissingen worden genomen over de nieuwe schijf noodhulp. Mogelijk komt er later deze week of volgende week nieuw overleg.