Verenigde Syrische oppositie duidt leider aan

De verenigde Syrische oppositie heeft na een week onderhandelen in de Qatarese hoofdstad Doha een leider aangeduid. Ahmed al-Khatib is een gematigde geestelijke uit Damascus die enkele maanden geleden naar Egypte vluchtte. Het Westen reageert positief op het nieuws van zijn aanstelling.

Al-Khatib (52), is een gematigde soenniet en de gewezen imam van de Ummayad moskee in Damascus. Hij verbleef verschillende keren in de gevangenis en vluchtte uiteindelijk in juli naar de Egyptische hoofdstad Caïro.

Hij is voorstander van een politieke oplossing voor het geweld in zijn land. "Onderhandelingen mogen niet worden gezien als een reddingsmiddel voor het regime, maar wel als een mogelijkheid om er met de minste schade komaf mee te maken", zo stelde al-Khatib vorige maand. Bij de ondertekening van het samenwerkingsverdrag in Doha riep de nieuwe oppositieleider het Westen op om "zijn beloften na te komen".

Brede vertegenwoordiging

Eerder beslisten de verschillende Syrische oppositiegroepen na een week onderhandelen om voortaan als één orgaan verder te gaan. Dat gebeurde onder zware druk van de internationale gemeenschap. Tot nog toe werd de Syrische Nationale Raad beschouwd als de belangrijkste oppositiegroep. Even zag het ernaar uit dat de groep uit vrees voor een machtsverlies het akkoord niet zou tekenen, maar de Nationale Raad zwichtte te elfder ure dan toch.

De nieuwe groepering bestaat uit 60 oppositieleden, onder hen ook etnische Koerden, christenen, alawieten en vrouwen. De hoop leeft dat het nieuwe orgaan de gematigde Syrische oppositie zal doen opflakkeren en tegelijk de extremistische elementen in de kiem zal smoren.

Het nieuwe orgaan zal opereren onder de naam "Nationale Coalitie voor de Oppositiegroepen en de Syrische Revolutie". Behalve al-Khatib komen er ook twee viceleiders, de vooraanstaande dissident Riad Seif en de bekende activist Suhair al-Atassi.

Positieve reacties

De Verenigde Staten hebben hun steun uitgesproken voor het akkoord. "We kijken ernaar uit steun te leveren aan de nationale coalitie die de weg opent naar het einde van het bloedige Assad-regime en naar een toekomst van vrede, rechtvaardigheid en democratie die het Syrische volk verdient", liet Buitenlandse Zaken in Washington weten.

Eerder had ook de Franse minister van Buitenlandse Zaken Laurent Fabius zijn steun toegezegd aan de nationale coalitie. De Brit William Hague toonde zich verheugd over de "cruciale stap" naar de oprichting van een structuur die in staat is tot een politieke transitie in Syrië.