"30 miljard dollar nodig voor herstel NY na Sandy"

Andrew Cuomo, de gouverneur van New York, vraagt 30 miljard dollar (zo'n 23,6 miljard euro) noodhulp aan de federale overheid. Hij wil daarmee de schade die orkaan Sandy heeft veroorzaakt, herstellen en ingrepen doen om bepaalde problemen in de toekomst vermijden.

De staat New York vraagt dat meer geld dan gewoonlijk door de federale overheid betaald wordt. Bij de meeste rampen betaalt de Federal Emergency Management Agency (FEMA) 75 procent van de kosten. Het overige kwart moeten de staat en de lokale overheden bijpassen. In uitzonderlijke gevallen, zoals met orkaan Katrina in New Orleans, betaalt FEMA tot 90 procent van de schade. "Ik heb 100 procent gevraagd", aldus Cuomo (kleine foto).

Het geld moet niet alleen dienen om de schade van de orkaan Sandy te herstellen, het moet ze ook deels voorkomen. De twee grootste problemen die Sandy veroorzaakt heeft, zijn stroomonderbrekingen en een benzinetekort. Cuomo wil dergelijke problemen in de toekomst vermijden.

De Amerikaanse openbare infrastructuur is in vreselijk slechte staat. De laatste decennia is er nauwelijks in geïnvesteerd. Cuomo wil een deel van de 30 miljard dollar investeren in het elektriciteitsnet, om grote pannes in de toekomst te voorkomen en kleinere pannes sneller te kunnen traceren. Daarnaast wil hij nieuwe pijpleidingen aanleggen die olie en gas rechtstreeks vanuit New England aanvoeren. Hierdoor zou de staat minder afhankelijk worden van olieleveringen via het water.

Sandy heeft van eind oktober tot begin november lelijk huis gehouden in New York en New Jersey. Zo'n 100 Amerikanen zijn om het leven gekomen. De schade wordt op tientallen miljarden geschat. Miljoenen mensen zaten dagenlang zonder elektriciteit.