"Belgische kust is niet voorbereid op superstorm"

"Onze kust is niet voorbereid op een superstorm", klinkt het bij Natuurpunt. "Als die er komt kunnen we binnenkort zwemmen tot in Brugge." De milieuorganisatie pleit voor bredere duingordels, dynamische overstromingsgebieden en oesterriffen tegen superstormen.

In Oostende is vandaag een studiedag geweest van Natuurpunt over de bescherming van onze kust tegen stormen en de klimaatsverandering. Volgens de organisatie kan de Belgische kust perfect op een natuurlijke manier worden beschermd tegen de stijging van de zeespiegel en tegen superstormen, maar gebeurt dat nu niet. "Onze kust is helemaal volgebouwd en dat maakt ze kwetsbaar", klinkt het bij Joris Gansemans van Natuurpunt.

Wetenschappers verwachten immers dat door de klimaatsverandering de zeespiegel met tussen de 14 en de 93 cm zal stijgen. De frequentie van zware stormen zou ook kunnen verhogen. Hoewel er al veel onderzoeken bezig zijn en allerlei plannen op stapel staan is volgens Natuurpunt onze kust dus niet klaar voor een superstorm.

"Nu worden de stranden opgespoten om de kust tegen stormen te beschermen, maar dat is niet voldoende." Het kan volgens Gansemans ook anders: “Je kan het ook door samen te werken met de natuur. Dat deden ze vroeger ook al", klinkt het. "Ze maakten gebruik van zeer brede duinen en stranden. Oesterriffen in zee werden ook aangelegd. We denken dat je de kust daarmee tegelijkertijd heel mooi maakt en beschermt tegen stormweer.”