"Liever sociale indexsprong dan btw-verhoging"

De onderhandelingen rond de begroting van volgend jaar zijn om 13.30 uur weer opgestart. De discussies over een indexsprong of een btw-verhoging blijven verdeeldheid zaaien. Vicepremier Vanackere verkiest alvast een sociaal gecorrigeerde indexsprong boven een btw-verhoging.

"Het is duidelijk dat een sociaal gemoduleerde indexsprong veruit te verkiezen valt boven een verhoging van de btw", zei Vanackere. Hij benadrukt wel dat geen enkel voorstel zomaar van tafel wordt geveegd, "maar we moeten eerst kijken naar de dingen die de competitiviteit verhogen", klinkt het.

Vicepremier Steven Vanackere (CD&V) schaart zich daarmee bij het kamp van Open VLD. De Vlaamse liberalen lieten bij monde van hun voorzitter Alexander De Croo al weten dat ze zich zullen verzetten tegen een verhoging van de btw van 21 procent naar 22 procent.

De PS wil vooral een rechtvaardige begroting. "Een indexsprong is een belasting van 2 procent voor de loontrekkenden, gepensioneerden en mensen met een uitkering. Wat met het kapitaal?", suggereerde Laurette Onkelinx (PS).

"Geen 40.000 manieren om tot oplossing te komen"

Minister van Economie Johan Vande Lanotte (SP.A) zei bij aanvang van de gesprekken vanmiddag dat de discussies moeten worden geobjectiveerd. Alle scenario's moeten worden becijferd om te zien wat de gevolgen zijn voor alle betrokken partijen, klinkt het.

Vande Lanotte merkte ook op dat in de krant vaak het tegenovergestelde te lezen is van wat er binnenskamers wordt gezegd. "Plots lees ik in de krant dat de PS voor een btw-verhoging is, terwijl binnenshuis ze absoluut tegen was."

Joëlle Milquet (CDH) vindt dat het tijd is om compromissen te sluiten, in plaats van te blijven kamperen op zijn eigen standpunten. "Er zijn geen 40.000 manieren om tot een oplossing te komen", klinkt het.