"Onderhandelen met aparte delen Stadslijst mogelijk?"

Kandidaat-burgemeester van Antwerpen Bart De Wever (N-VA) vraagt zich af of er met afzonderlijke componenten van de Stadslijst te onderhandelen valt, met CD&V en SP.A afzonderlijk. De Wever wil op die manier proberen om de coalitievorming terug op gang trekken. "Die zit helemaal geblokkeerd", zegt De Wever.

De Wever vraagt op een persconferentie "in alle nederigheid" of het mogelijk is om met één van de componenten van de Stadslijst te onderhandelen. Dat vraagt hij "in het belang van een snelle en stabiele coalitievorming in Antwerpen". "De situatie zit geblokkeerd", zei De Wever nog. Straks zitten De Wever en de Stadslijst opnieuw bij elkaar.

CD&V losweken uit de Stadslijst

De Wever hoopt met zijn vraag om CD&V te kunnen losweken uit de Stadslijst.

Dan zou er een coalitie tussen de N-VA, CD&V en Open VLD tot stand kunnen komen, zonder de SP.A.

Marc Van Peel (kleine foto), die de onderhandelingen voor CD&V leidt, liet zaterdag nog verstaan dat hij die optie niet uitsluit. Hij zei dat hij niet mee in de oppositie zou stappen, als de SP.A daarvoor zou kiezen. Maar hij liet ook verstaan dat hij bovenal een coalitie tussen de N-VA en de Stadslijst, met de SP.A en CD&V, verkiest.

"Meerderheid met Stadslijst en Groen geen optie"

De voorbije weken raakten de formatiegesprekken slechts moeizaam op gang. Na een eerste "informatieronde" bleven voor kandidaat-burgemeester De Wever nog de Stadslijst (SP.A en CD&V), Open VLD en Groen over als gesprekspartners. Groen viel vorige week af omdat haar positie in het Oosterweeldossier niet te rijmen valt met de positie die De Wever inneemt.

Dat bracht De Wever in een "onmogelijke situatie", zei hij zelf. Janssens had immers verklaard dat zijn Stadslijst enkel in een coalitie zou stappen met Groen erbij. De Wever herhaalt nu dat een meerderheid vormen met de Stadslijst en met Groen geen optie is voor de N-VA.

Afgelopen donderdag nam Robert Voorhamme (SP.A) de plaats in van huidig burgemeester Patrick Janssens bij de onderhandelingen. Janssens trok zich naar eigen zeggen terug uit de onderhandelingen om de formatie niet te bemoeilijken. "In bepaalde media wordt de indruk gewekt dat ik persoonlijk het verloop van de Antwerpse formatiegesprekken zou bemoeilijken. Daarom heb ik besloten om mij terug te trekken uit de onderhandelingen", zei Janssens.

Verklaring van Bart De Wever over de onderhandelingen in Antwerpen

lees ook