AZG opende al vier ziekenhuizen in Syrië

Artsen Zonder Grenzen (AZG) heeft de afgelopen maanden in Syrië vier ziekenhuizen geopend. In die ziekenhuizen werden al meer dan 2.500 patiënten behandeld en zowat 550 chirurgische ingrepen uitgevoerd.

Door de moeilijke omstandigheden in het land, was het de eerste maanden van dit jaar behelpen met donaties aan plaatselijke artsen. Sindsdien is de organisatie er in geslaagd om vier ziekenhuizen te openen in het noorden van het land. Dat deel is in handen van de oppositie.

Elk van die vier ziekenhuizen heeft een operatiekamer waar medische spoedbehandelingen en chirurgische ingrepen worden uitgevoerd. De ziekenhuizen vangen vooral rebellen op, maar ook kinderen en vrouwen zijn vaak slachtoffer.

"De omstandigheden blijven er bijzonder moeilijk", aldus chirurg Martial Ledecq die een maand in Syrië was en binnenkort terugkeert. "De ziekenhuizen liggen in ondergrondse grotten en afgelegen boerderijen." AZG richt zich ook meer en meer op basisgezondheidszorg. "Bijvoorbeeld voor patiënten die continu medicatie nodig hebben, zoals diabetici en hartlijders", aldus Ledecq.

Het is gezien de moeilijke omstandigheden wellicht niet mogelijk om de medische hulp verder uit te breiden. Toch is de organisatie van plan om hier verder over te onderhandelen.