Baby Knokke-Heist overleden na fout bij operatie

De baby die vorige week in een kunstmatig coma gebracht was na een incident bij een operatie in het ziekenhuis in Knokke-Heist, is overleden. Dat bevestigt het parket van Brugge.

De baby van 8 maanden moest vorige week in het Onze-Lieve-Vrouw Ter Linden Ziekenhuis in Knokke-Heist een ingreep ondergaan om buisjes in zijn oren te krijgen. De operatie onder narcose verliep zonder problemen maar bij het ontwaken liep het mis.

De baby zou te veel lachgas toegediend gekregen hebben en kreeg een hartstilstand. Het kindje werd in een kunstmatig coma gebracht en overgebracht naar het Sint-Jan Ziekenhuis in Brugge. Daar is hij gisteravond gestorven, zijn ouders waren erbij.

Het onderzoek loopt nog, maar het ziekenhuis nam vrijdag al de verantwoordelijkheid op zich. De baby was het eerste patiëntje in het nagelnieuwe operatiekwartier van het ziekenhuis in Knokke-Heist. Allicht heeft zich een technisch mankement voorgedaan. De aansluiting van zuurstof en lachgas zou zijn omgewisseld.

Het parket van Brugge, dat het onderzoek voert, geeft voorlopig geen verdere commentaar en vraagt om de ouders van de baby de nodige rust te gunnen.

"Geen technisch mankement'

De firma Acertys die de gasleidingen in de nieuwe operatiezaal heeft geplaatst zegt intussen dat de installatie nog niet was vrijgegeven voor ingebruikname.

"Van een technisch mankement is geen sprake. De installatie was nog niet gebruiksklaar", zegt algemeen directeur Brigitte De Vet op VTM. .

"Het vrijgeven voor ingebruikname gebeurt volgens mijn procedure pas op het einde van de installatie, een CE-keuring volgens de normen. Daarover zijn er strikte procedures bij ons. En deze keuring is nog niet gebeurd", zegt De Vet. Volgens haar had de installatie niet gebruikt mogen worden.