Fraudejager Van Calster moet dossiers uit handen geven

Peter Van Calster, de Antwerpse substituut die grote fraudezaken in de diamantsector onderzocht, zal voortaan enkel nog fiscale zaken in de kleinere arrondissementen rond Antwerpen behandelen. Van Calster moet van de Antwerpse procureur zijn lopende dossiers naar fraude in de diamantsector uit handen geven.

Procureur Herman Dams wil met de ingreep het conflict binnen de financiële sectie van het Antwerpse parket loskoppelen van de lopende onderzoeken.

Begin dit jaar werden immers huiszoekingen uitgevoerd in de kantoren van Van Calster en twee fiscaal ambtenaren. Ze zouden pv's in het fraudeonderzoek naar enkele Antwerpse diamantairs hebben vervalst. De huiszoekingen waren het gevolg van een interne strijd, de zogenoemde diamantoorlog, tussen Van Calster en procureur-generaal Yves Liégeois over de manier waarop die laatste de diamantfraude aanpakte.

Van Calster diende op zijn beurt zelf een klacht in tegen Liégeois wegens het vervalsen van een proces-verbaal, het achterhouden van informatie en het misbruik van zijn bevoegdheid. Tegen de procureur-generaal loopt nu een gerechtelijk onderzoek.