Gevangenen onder elektronisch toezicht met gps

Justitie test een nieuw systeem van elektronisch toezicht met gps-functie. Mensen die in voorlopige hechtenis worden geplaatst, zouden dan niet naar de gevangenis moeten, maar zouden thuis kunnen blijven.

Enkel mensen in voorlopige hechtenis, die in de gevangenis zitten in afwachting van hun proces, kunnen zo'n enkelband die in connectie staat met een gps, krijgen. Het gaat om zo'n 4.000 mensen in ons land. 

Niet iedereen daarvan zal zo'n enkelband krijgen. De onderzoeksrechter, de raadkamer of de kamer voor inbeschuldigingstelling moet beslissen of dat raadzaam is. "Volgens onze schattingen zal tussen de 5 en de 10 procent van de mensen in voorlopige hechtenis in aanmerking komen voor een enkelband met gps", zegt minister van Justitie Annemie Turtelboom (Open VLD).

In een eerste fase komen er 150 enkelbanden met gps. Dat aantal wordt later opgetrokken tot 350. Een van de komende weken moet het parlement een wet goedkeuren waardoor het nieuwe systeem mogelijk wordt.

Drie vormen van elektronisch toezicht

In ons land bestaan er momenteel al twee vormen van elektronisch toezicht. Eerst was er de enkelband. Daarbij krijgen de gevangenen voor ze de gevangenis verlaten, een enkelband om waarin een zender zit. De zender staat in verbinding met een ontvanger die thuis bij de veroordeelde staat. Op willekeurige tijdstippen worden de signalen gecontroleerd, rekening houdend met het werkschema van de veroordeelde. Is de veroordeelde niet thuis wanneer dat zou moeten, gaat een alarm af bij de centrale controlepost.

Sinds enkele maanden wordt ook een systeem met spraakherkenning getest. De veroordeelde wordt regelmatig gebeld en aan de hand van de stem wordt gecontroleerd of de veroordeelde ook effectief thuis is en de telefoon heeft opgenomen. Indien dat niet het geval is, wordt de politie verwittigd om een kijkje te gaan nemen. Het systeem is bedoeld voor mensen die veroordeeld zijn tot een straf van minder dan 8 maanden. Er wordt ook rekening gehouden met het werkrooster van de veroordeelde, zodat die wel nog kan gaan werken.