Griekenland krijgt twee jaar uitstel

Griekenland krijgt twee jaar extra de tijd, tot 2016, om zijn begrotingsdoelstellingen te bereiken en financieel orde op zaken te stellen. Dat zijn de Europese ministers van Financiën overeengekomen. Doordat er nog geen nieuwe schijf noodgeld is toegekend, heeft het land zelf geld opgehaald op de financiële markten.

Griekenland is er in geslaagd om ruim 4 miljard euro op te halen op de financiële markten. Voor staatspapier met een looptijd van één maand moest het land een rente van 3,95 procent betalen, voor een looptijd van drie maand 4,2 procent. Het noodlijdende land heeft het geld dringend nodig om zijn schulden terug te betalen. De terugbetaling moest tegen 16 november gebeuren, maar Griekenland heeft nog altijd geen nieuwe schijf noodsteun ontvangen.

Op 20 november komt de eurogroep opnieuw samen om zich daarover te beraden. De ministers van Financiën stelden dat Griekenland nog "enkele zaken" moet regelen voor de noodhulp kan worden uitgekeerd. Vrijdag vervalt voor Griekenland een deadline om schulden ter waarde van 5 miljard euro af te betalen. De 4 miljard euro dat het land vandaag opgehaald heeft, alleen zal dus niet genoeg zijn.

Voorzitter Juncker en Europees commissaris voor Economische Zaken Olli Rehn verzekerden gisteren dat Griekenland, in tegenstelling tot wat Samaras beweert, wel degelijk in staat zal zijn om het hoofd te bieden aan de nieuwe vervaldag van schuldpapier komende vrijdag.

"Grieken houden hun beloftes"

In de nacht van zondag op maandag keurde het Griekse parlement de begroting voor volgend jaar goed. Daarin zijn voor 9,4 miljard euro aan besparingen opgenomen. Vorige week werd ook al een ander pakket bezuinigingen goedgekeurd. De goedkeuring van nieuwe maatregelen was noodzakelijk om aanspraak te kunnen maken op een nieuwe schijf noodhulp van 31,5 miljard euro van Europa en het IMF.

Gisteravond kwamen de ministers van Financiën van de eurozone bij elkaar in Brussel om de vooruitgang van Griekenland te bespreken. Experts van de zogenoemde trojka (het IMF, de Europese Centrale Bank en de Europese Commissie), hadden voordien al een gunstig signaal gegeven. "De Grieken hebben zich aan hun beloftes gehouden", zo klonk het.

2016 in plaats van 2014, 2022 in plaats van 2020?

Ook op de vergadering van de ministers van Financiën in Brussel klonk lof over "het vele werk dat de Grieken de jongste maanden verzet hebben om hun financiën op orde te krijgen". Er is "significante vooruitgang" en er zijn "aanzienlijke inspanningen" geleverd, zo luidde het na afloop van de vergadering.

Dat leverde alvast één lichtpuntje op voor Athene: er is overeenstemming binnen de eurogroep om Griekenland twee jaar uitstel te geven om zijn hoog opgelopen begrotingstekort terug te dringen tot maximaal 3 procent van het bbp. Dat was een eis van de geldschieters in ruil voor hulp. In eerste instantie moest die doelstelling in 2014 gehaald zijn, dat mag nu 2016 worden.

Over een gelijkaardig uitstel van de overheidsschuld tot maximaal 120 procent van het bbp verschillen de meningen echter. Zo liet IMF-topvrouw Christine Lagarde verstaan dat die deadline -wat haar betreft- op 2020 moet blijven liggen, terwijl Jean-Claude Juncker, voorzitter van de eurogroep, niet weigerachtig staat om ook die deadline met twee jaar uit te stellen, tot 2022.

Ter info: de Griekse regering gaat ervan uit dat de staatsschuld in 2013 zou aangroeien tot 189 procent van het bbp.