Griep bij zwangere vrouwen verdubbelt autismekans

Vrouwen die griep krijgen tijdens hun zwangerschap, zouden dubbel zoveel risico lopen op een kind met autisme. Dat blijkt uit Deens onderzoek dat gisteren in het Amerikaans wetenschappelijk tijdschrift Pediatrics gepubliceerd is.

De studie is gebaseerd op een telefonische bevraging van de moeders van bijna 97.000 Deense kinderen tussen acht en twaalf.

De kinderen van moeders die griep kregen tijdens hun zwangerschap, bleken dubbel zoveel risico te lopen op autisme. Bij langdurige koorts van een week of meer voor hun 32e week bleek dat risico zelfs drie keer zo groot. Ook het nemen van antibiotica zou een beperkte impact hebben op de risico's.

De onderzoekers raden vrouwen in elk geval aan zich als voorzorgsmaatregel te laten vaccineren. Hierbij moet vermeld worden dat er discussie bestaat over vaccineren tegen griep in een vroeg stadium van de zwangerschap. De Hoge Gezondheidsraad in ons land raadt pas vaccinatie tijdens het griepseizoen aan vanaf week 16 in de zwangerschap.