Miljard euro vers geld voor kmo's

Vlaams minister-president Kris Peeters is het met de banken eens geworden over een bedrag van 1 miljard euro voor de langetermijnfinanciering van kmo's. Het geld zal voor een groot deel worden opgehaald met obligaties en wordt gewaarborgd door de Vlaamse regering.

De kmo's hebben het momenteel moeilijk om aan geld te komen en dat staat de economische herlancering in de weg. Daarom riep Vlaams minister-president Kris Peeters Febelfin en de werkgeversorganisaties rond de tafel.

Ze kwamen overeen om 1 miljard euro ter beschikking te stellen van kmo's voor kredieten tussen 5 en 15 jaar. De banken zijn bereid om 150 miljoen euro in te brengen en zullen 850 miljoen ophalen via obligaties. "In eerste instantie bij de institutionele beleggers en in tweede instantie bij de goede klanten", zegt Filip Dierckx, voorzitter van Febelfin.

De Vlaamse regering stelt zich garant voor de uitgeleende bedragen met Gigarant. Die vennootschap werd in 2009 opgericht en kan voor 1,5 miljard euro waarborgen verlenen. Daarvan is nu nog zowat een miljard over.

"De banken gaan er wel van uit dat er in ruil voor deze regeling geen bijkomende lasten worden geheven, maar die garantie kan ik enkel geven voor het Vlaamse niveau", zei Peeters, verwijzend naar de federale begrotingsgesprekken.

Het bankenplan moet nog wel worden goedgekeurd door de Vlaamse regering. Peeters hoopt dat dat nog voor het einde van het jaar kan.