Nieuwe Syrische oppositieleider vraagt om wapens

Moaz al-Khatib (foto), de nieuwe Syrische oppositieleider, heeft de internationale gemeenschap om aangepaste wapens gevraagd. Die hebben ze nodig om een einde te kunnen maken aan het lijden van het Syrische volk. De nieuwe nationale oppositiecoalitie is intussen erkend door de Arabische Liga, Frankrijk en de Verenigde Staten.

Na een week onderhandelen sloten de belangrijkste Syrische oppositiebewegingen zondag een akkoord om voortaan samen oppositie te voeren tegen het Syrische regime. De Syrische oppositie was tot nog toe erg versplinterd, met de Syrische Nationale Raad als belangrijkste groepering. Die Nationale Raad heeft na lang aarzelen het gezag van de nieuwe nationale coalitie erkend.

Ook de Arabische Liga zelf blijft verdeeld over de Syrische kwestie. Van de 22 leden erkenden er slechts 6 -niet toevallig de soennitische golfstaten - de coalitie als wettelijke vertegenwoordiger van het Syrische volk. De zondag aangestelde leider van de nationale oppositiecoalitie, Moaz al-Khatib, is een gematigde en voormalige soennitische imam. Voor de andere leden was de erkenning van een wettelijke vertegenwoordiger een brug te ver.

De Arabische Liga roept daarom alle oppositiebewegingen op om zich bij de coalitie aan te sluiten als ze dat nog niet gedaan hebben. Een van de motieven voor de coalitie is het in de kiem smoren van extremistische groeperingen binnen het verzet.

Benelux: "Syrië voor alle Syriërs"

De ministers van Buitenlandse Zaken van de Benelux zijn volmondiger in hun steunbetuiging. In een gemeenschappelijke verklaring lieten ze weten tevreden te zijn met het akkoord. De drie ministers vertrouwen erop dat de leider van de coalitie de oppositie zal weten te verenigen en naar een vredig en democratisch Syrië zal leiden, "een Syrië voor alle Syriërs". De Benelux-ministers zijn naar eigen zeggen ook bijzonder verheugd over de aanwezigheid van vrouwen in de nationale coalitie.

Maar ze dringen bij de oppositie ook aan op een vrije toegang van de bevolking tot de medische voorzieningen en de toepassing van het internationaal humanitair recht.

Ook Catherine Ashton, de hoge vertegenwoordiger van Buitenlandse Zaken van de Europese Unie, heeft de oppositie verzekerd dat de nieuwe coalitie haar steun krijgt, zonder zo ver te gaan dat ze formeel erkent dat ze bijstand wil verlenen aan de Syrische rebellen.

Vanavond hebben Frankrijk en de Verenigde Staten de nieuwe oppositiecoalitie erkend. "Frankrijk erkent de nationale oppositiecoalitie als enige vertegenwoordiger van het Syrische volk en als toekomstige voorlopige regering", zegt de Franse president François Hollande. Over eventuele wapenleveringen wil hij zich nog niet uitlaten. 

Een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken zegt "te hopen dat de coalitie kan bewijzen dat zij de Syriërs in Syrië vertegenwoordigt".