Peeters wil speciaal Europees statuut voor Limburg

Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) pleit voor Europese steun na de sluiting van Ford-Genk. Hij wil een speciaal Europees statuut voor de provincie en heeft daarvoor gepleit tijdens een onderhoud met de Luxemburgse premier Jean-Claude Juncker, de voorzitter van de eurogroep.

Door de sluiting van Ford-Genk verdwijnen er zo'n 10.000 banen, een zware klap voor Limburg. De provincie zal echter niet kunnen rekenen op financiële middelen uit de Europese cohesiefondsen omdat het gemiddelde inkomen er hoger ligt dan 90 procent van het gemiddelde Europese bruto binnenlands product (bbp), ook na de sluiting.

Volgens Peeters moet worden bekeken of Limburg om uitzonderlijke redenen geen speciaal statuut kan krijgen, zoals dat eerder al het geval was met de Duitse deelstaat Beieren. Het is wel federaal premier Elio Di Rupo (PS) die daarover de onderhandelingen moet voeren, zegt Peeters.

Hij heeft het probleem in elk geval al aangekaart bij Juncker, die als voorzitter van de eurogroep bevoegd is over steunmaatrregelen voor achtergestelde regio's.