Personeel ziekenhuis krijgt digitale les Nederlands

Het Huis van het Nederlands heeft een digitaal lessenpakket samengesteld, specifiek voor het personeel in de ziekenhuizen in Brussel. Daar werken veel anderstalige dokters en verpleegkundigen die geen Nederlands spreken. Soms ook geen Frans.

Het personeel kan dankzij het lessenpakket "HopiTAAL" thuis Nederlands leren. Omdat werknemers bij een ziekenhuis meestal onregelmatige werkuren hebben, is het voor hen niet evident om naar lesavonden te gaan. Het lessenpakket is vooral praktijkgericht en er zijn ook leerkrachten die klaarstaan bij vragen.

"We zijn van concrete situaties met patiënten uitgegaan om het pakket op te bouwen, zoals "geef uw identiteitskaart en uw SIS-kaart" bijvoorbeeld", zegt Michiel Reynier van het Huis van het Nederlands.

" De pakketten voor de dokters gaan meer over medische contexten, zoals appendicitis, brandwonden op de spoedafdeling. Voor verzorgend personeel gaat het bijvoorbeeld over het omgaan met toestellen, bijvoorbeeld "draai u om, kan u uw hoofd even draaien" bij het nemen van foto's."

Er is al geruime tijd veel kritiek te horen op sommige Brusselse ziekenhuizen omdat het personeel niet of onvoldoende Nederlands spreekt. Dat leidt soms tot conflicten met patiënten, verkeerde diagnoses of patiënten die geen correcte behandeling krijgen.