Schandaal rond generaal Petraeus dijt uit

Het Amerikaanse ministerie van Defensie voert nu ook een onderzoek naar generaal John Allen (grote foto), de bevelhebber van de NAVO-strijdkrachten in Afghanistan. De zaak zou in verband staan met het schandaal rond ex-CIA-baas David Petraeus.

Ondanks het onderzoek dat tegen Allen loopt, blijft hij voorlopig op post. Wel wordt zijn benoeming als opperbevelhebber van de NAVO in Europa uitgesteld. Enkele dagen geleden nog is aangekondigd dat Allen in de lente van 2013 admiraal James Stavridis zou opvolgen als opperbevelhebber van de NAVO-troepen. De benoeming moest enkel nog bekrachtigd worden door president Obama, maar dat is nu "on hold" gezet. Het bondgenootschap heeft intussen akte genomen van het onderzoek naar generaal Allen.

In de wandelgangen van het Pentagon klinkt het dat de FBI zo’n 20.000 tot 30.000 pagina's correspondentie tussen generaal Allen en Jill Kelly ontdekt heeft. Die laatste had de FBI gecontacteerd, nadat ze dreigmails had gekregen van Paula Broadwell, de vroegere maîtresse van Petraeus (kleine foto). Het is door dit onderzoek dat de FBI de affaire tussen de ex-CIA-baas en zijn biografe heeft ontdekt.

Ook de politiek laat zich niet ongemoeid. Senator Dianne Feinstein, voorzitster van de Senaatcommissie voor de inlichtingendiensten, is woedend, omdat de FBI de commissie niet heeft ingelicht over het onderzoek naar Petraeus. Ze hoorde pas voor het eerst van de zaak toen de ex-CIA-baas zijn ontslag aankondigde. Ze gaat een onderzoek opstarten naar het “niet-inlichten”.

Volgens de Washington Post wou Petraeus ook na zijn bekentenissen aan de FBI aanblijven als CIA-baas. Hij is pas opgestapt toen duidelijk werd dat zijn buitenechtelijke relatie openbaar zou worden.