SP.A kondigt einde Stadslijst Antwerpen aan

Robert Voorhamme (SP.A) kondigt het einde van de Stadslijst in Antwerpen aan omdat de N-VA van Bart De Wever alleen met CD&V verder wil praten voor een nieuwe coalitie in de Scheldestad. De SP.A wilde alleen voortpraten als ook Groen mee aan de onderhandelingstafel mocht blijven, maar dat is op een njet van Bart De Wever gestoten.

Over een breuk tussen de SP.A en CD&V werd al enkele dagen gespeculeerd. De SP.A stond erop dat Groen bij de coalitiegesprekken betrokken bleef, maar voor CD&V-kopstuk Marc Van Peel vormde dat geen breekpunt. "Formateur" Bart De Wever (N-VA) sloot vorige week verdere gesprekken met Groen uit nadat die partij zijn voorstellen had verworpen.

Nu de Stadslijst uiteenvalt, wordt een coalitie tussen N-VA, CD&V en Open VLD steeds waarschijnlijker in de Scheldestad. Volgens Voorhamme heeft De Wever vandaag tijdens een gesprek expliciet toegegeven met CD&V, maar niet met SP.A in zee te willen gaan, ook als die laatste de eis zou laten vallen om Groen in de meerderheid op te nemen.

Voorhamme legt de bal nu in het kamp van CD&V. "CD&V zal nu zelf moeten uitmaken of zij die coalitiegesprekken aangaan", zegt hij in "Vandaag" op Radio 1.

De SP.A-onderhandelaar is niet ingenomen met de huidige gang van zaken.  "Ik ben niet blij omdat ik dat weinig loyaal gedrag vind, en daar wordt nu een prijs voor betaald." Voorhamme windt er geen doekjes om: "Stank voor dank", noemt hij de houding van CD&V, die dank zij de Stadslijst nog veel verkozenen heeft kunnen halen. CD&V-kopstuk Marc Van Peel zegt verrast te zijn, maar heeft nog niet officieel gereageerd.

"De Wever in een zetel"

Ook formateur Bart De Wever krijgt een veeg uit de pan. "Bart De Wever zit nu in een zetel om te doen wat hij eigenlijk al van bij het begin wilde doen", sneert Voorhamme. "De nota-De Wever was bedoeld om CD&V en Open VLD te behagen, en niet de socialisten. De N-VA wil geen socialisten in het Stadhuis en ze heeft er alles aan gedaan om dat ook zo te krijgen."

En wat brengt de toekomst nu? Het lokale partijbestuur van de SP.A heeft vanavond unaniem beslist "de stad zeker niet te blokkeren". De partij zegt nog niet expliciet dat ze de benodigde handtekeningen zal leveren om CD&V aan een of meerdere eventuele schepenambten te helpen, maar wil wachten op een vraag van CD&V om daarna "in overleg de concrete zaken te kunnen regelen".

En wat op de lange termijn? "Wij zullen oppositie voeren op een beschaafde, maar nadrukkelijke manier", aldus nog Voorhamme.

En hoe zit het met de coalitie? Daarvoor kunnen de onderhandelingen nu echt van start gaan, maar ook daar zal er wellicht nog heel wat water dor de Schelde naar zee stromen.

lees ook