Tonnen namaakwasmiddel en -shampoo onderschept

De cel Namaak van de FOD Economie heeft de voorbije maanden meer dan 10 ton namaakwaspoeder, 600 liter vloeibaar wasmiddel en 1.500 flacons namaakshampoo van bekende merken in beslag genomen in 21 buurtsupermarkten in Antwerpen, Brussel, Mechelen en Luik. Ook zijn 4.000 flessen nagemaakt vloeibaar wasmiddel onderschept bij een groothandelaar.

"Het grootste risico van die namaakproducten is dat men niet zeker is van de samenstelling", aldus de FOD. "Meestal gaat het om zeep van slechte kwaliteit waardoor kledij minder proper is of minder fris ruikt, maar er kunnen ook stoffen inzitten die schadelijk zijn voor de gezondheid." De goederen worden allemaal vernietigd.

De namaakproducten zijn zo goed als niet te onderscheiden van de originele producten. De FOD wijst er wel op dat het verdacht is wanneer winkels plots nieuwe producten aanbieden of wanneer een product veel goedkoper is dan in andere winkels. Bovendien kan de slechte kwaliteit van de verpakking een aanwijzing zijn en komt het gewicht dat op de verpakking staat, soms niet overeen met het echte gewicht.

De cel controleerde de voorbije maanden 25 kleinere buurtsupermarkten in Antwerpen, Brussel, Mechelen en Luik waarvan vermoed werd dat ze nagemaakte producten verkochten. In 21 van de 25 gecontroleerde supermarkten vonden de controleurs ook effectief namaakproducten. Het gaat voornamelijk om waspoeders en shampoos van bekende merken zoals Ariel, Dash en Head & Shoulders.

Consumenten die vermoeden dat ze namaakwaspoeder- of shampoo hebben gekocht, kunnen een klacht indienen via de website van de FOD Economie.