"Donderdagochtend licht verstoord treinverkeer"

Het spoorverkeer heeft bijzonder veel hinder ondervonden door de 24 urenstaking die de socialistische vakbond had afgekondigd naar aanleiding van de Europese actiedag. De Brusselse noord-zuidas was tot 16 uur onderbroken. "Er zullen vertragingen zijn, maar we gaan de mensen deze avond nog thuiskrijgen", meldt Bart Crols van de NMBS. Infrabel verwacht donderdagochtend "licht verstoord treinverkeer".

De staking bij de Belgische spoorwegen maakte deel uit van de actiedag tegen de bezuinigingspolitiek van de Europese Unie. In Wallonië is dindag om 22 uur een 24 urenstaking van start gegaan. In Vlaanderen was er niet opgeroepen om te staken, al was er wel een stakingsaanzegging ingediend.

Het treinverkeer was verstoord over het hele net. In Wallonië reed zo goed als geen trein en ook in Vlaanderen moesten de pendelaars rekening houden met afschaffingen en onderbrekingen. Dat kwam doordat het treinverkeer op de Brusselse noord-zuidas, waar normaal een op de drie treinen langs rijdt, tot 16 uur zo goed als stil heeft gelegen.

"Het positieve nieuws is dat de noord-zuidas even voor 16 uur is vrijgemaakt. Er komt nu capaciteit vrij om de mensen thuis te krijgen in de avondspits. De Vlaamse treinreizigers zullen vanavond thuis geraken, maar dat zal gepaard gaan met vertragingen", meldt Bart Crols van de NMBS.

De stations van Brussel-Zuid en Brussel-Centraal, twee belangrijke knooppunten, werden vandaag niet bediend. In Brussel-Noord waren gisteravond al enkele sporen met treinen bezet (kleine foto). Daardoor konden de meeste treinen uit Oost- en West-Vlaanderen vanmorgen niet verder rijden. Vanmorgen zijn nog enkele treinen tot in Brussel-Noord geraakt, maar nadien werd ook daar alle treinverkeer volledig stilgelegd. "Onze focus ligt nu op Brussel-Noord, waar de grootste capaciteit is om mensen thuis te krijgen. We raden de mensen aan om naar Brussel-Noord te reizen om van daar uit op hun bestemming in Vlaanderen te komen", aldus Bart Crols.

Infrabel meldt vanavond dat het treinverkeer morgenochtend nog licht verstoord zal zijn. "De situatie is aan het normaliseren. Morgen zijn er hier en daar nog afgeschafte treinen of vertragingen mogelijk", meldt Frédéric Petit.

Thalysverkeer volledig onderbroken

Ook het Thalysverkeer was volledig onderbroken. Bij Eurostar waren er ernstige onderbrekingen. Eurostar raadde passagiers aan om niet te reizen. Tickets kunnen kosteloos worden omgeruild.

Door de spoorstaking verliep de ochtendspits op de weg drukker dan normaal. Vooral op de snelwegen naar Brussel en rond Gent waren er langere wachttijden. De actie bij het spoor duurde tot 22 uur vanavond.

Grote hinder bij Waalse TEC

Bij De Lijn en de Brusselse vervoersmaatschappij MIVB werd normaal gereden, bij de Waalse TEC was er wel grote hinder.  Op Brussels Airport werden een aantal vluchten naar Spanje en Portugal afgelast. Vanop de luchthaven van Charleroi was er geen melding van problemen.