"Geen oproep tot staken, wel handhaven actiedag"

Tegen de zin van zusterpartij SP.A in steunt de socialistische vakbond ABVV de Europese solidariteitsactie die vandaag plaatsvindt. "Als dat aanleiding geeft tot stakingen, dan is dat zo", stelde topman Rudy De Leeuw in "De ochtend" op Radio1. "Zoals het nu is, kan het niet langer. Als men voortdurend provoceert, komt er nu eenmaal sociale onrust", zegt De Leeuw, die een oproep lanceert: "Dat de sterkste schouders nu maar eens de lasten dragen."

Voor De Leeuw is het een belangrijke nuance. "Wij doen geen oproep tot algemene staking, maar we handhaven wel een actiedag." Voor de socialistische voorman is de maat immers vol. "In Spanje is er vandaag een recessie, mensen kunnen hun huis niet meer afbetalen en gaan failliet. Niet omdat ze boven hun stand geleefd hebben, maar door de besparingspolitiek van Europa."

"Hetzelfde bij ons. Multinationals die jarenlang goed verdiend hebben en geld kregen van de overheid zeggen nu opeens, zo kan het niet verder, en zetten duizenden mensen op straat."

"Indexsprong noch btw-verhoging"

"We zijn niet voor sociale onrust want we willen naar een akkoord gaan", stelt De Leeuw. "Maar als men voortdurend provoceert, ballonnen oplaat vanuit de politiek en de patronale zijde, dan komt er sociale onrust."

De Leeuw ziet geen heil in een indexsprong of een btw-verhoging als relancevoorstel. "Er heerst totale verwarring rond die indexsprong. Een indexsprong om het budget in evenwicht te houden is eigenlijk een vorm van belasting. En een indexsprong in de bedrijven betekent eigenlijk honderdduizend euro betalen om een werkplaats te creëren."

Voor hem is het duidelijk. "Dat de sterkste schouders nu maar eens - tijdelijk - de zwaarste lasten dragen." Wie die sterke schouders zijn, behoeft voor De Leeuw geen uitleg. "De hoogste inkomens, de inkomsten uit kapitaal en meerwaarden."