"Verlaat het dode pad van de besparingspolitiek"

Werknemers uit zo goed als de volledige Europese Unie voeren vandaag actie tegen de massale besparingen en stijgende werkloosheid. In 23 Europese landen zijn er vandaag acties. "Besparen is een straatje zonder einde. Dat pad moeten we verlaten", klinkt het.

De "Dag van actie en solidariteit" roept politieke en economische leiders op om het tij te keren, de groeiende sociale onrust aan te pakken en de strikte besparingsmaatregelen vaarwel te zeggen.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel, de Spaanse premier Mariano Rajoy en vele andere Europese tenoren moeten het daarbij ontgelden.

"Besparen is een straatje zonder einde. Dat pad moeten we verlaten", zegt de confederatie van Europese vakbonden. De vakbonden vragen om komaf te maken met de besparingspolitiek en opnieuw een investeringspolitiek te handhaven, waardoor economische groei weer mogelijk wordt en een toekomstperspectief kan worden geboden.

"Snijden in lonen en pensioenen lost de crisis niet op"

De vakbonden houden onder meer acties in de landen die zwaar getroffen worden door de crisis, met name Spanje, Griekenland, Portugal en Italië. In die landen is de werkloosheid het afgelopen jaar spectaculair gestegen. Die landen gaan gebukt onder de zware besparingen.

Er wordt volop gesneden in lonen en pensioenen om de budgettaire doelstellingen die Europa oplegt te halen, maar dat is niet hoe Europa er terug bovenop zal geraken, wel in tegendeel, klinkt het vandaag. De roep om een andere aanpak van de crisis klinkt luid.

Ook in ons land, Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië en sommige Oost-Europese landen zijn er acties.