BBC viert 90e verjaardag in mineur

De Britse publieke omroep BBC viert vandaag zijn 90e verjaardag. Toch is het niet al feest wat de klok slaat vandaag, want de verjaardag van de omroep wordt overschaduwd door het misbruikschandaal rond Jimmy Savile.

Voor het eerst sinds de oprichting van BBC, op 14 november 1922, zullen alle BBC-radiozenders vandaag tegelijkertijd uitzenden om de 90e verjaardag van de omroep te vieren. Vanavond wordt ook een speciale audiocompositie van Blur-frontman Damon Albarn wereldwijd uitgezonden.

De 90e verjaardag van de Britse openbare omroep komt echter op een slecht moment. De feestelijkheden worden immers overschaduwd door het misbruikschandaal rond de inmiddels overleden BBC-presentator Jimmy Savile (foto links).

De BBC ligt al een tijdje onder vuur in de zaak rond Jimmy Savile, een voormalige televisiepresentator die verdacht wordt van seksueel misbruik van zo'n 300 jongeren over een periode van 40 jaar. "Newsnight" wilde de zaak aan het licht brengen, maar werd teruggefloten. De BBC zou geweten hebben van het misbruik, maar zou de zaak stilgehouden hebben.

Vorig weekend nog is George Entwistle (foto links), directeur-generaal van de BBC, opgestapt. Dat gebeurde na verkeerde berichtgeving over een pedofilieschandaal in een tehuis in Wales. In een uitzending van "Newsnight" werd een toppoliticus ten onrechte gelinkt aan de zaak. Ook Helen Boaden, directeur nieuws bij de BBC, en haar assistent Steve Mitchell hebben inmiddels een stap opzijgezet.

De zaak-Savile wordt momenteel onderzocht door een onafhankelijke onderzoekscommissie onder leiding van Nick Pollard, de voormalige hoofdredacteur van Sky News. Tot het rapport van Pollard is bekendgemaakt, hangen er dus donkere wolken boven de Britse openbare omroep.