CD&V: "Kijken of brokken Stadslijst nog te lijmen zijn"

CD&V is niet blij met de manier waarop SP.A een einde heeft gemaakt aan de Stadslijst in Antwerpen. Het partijbestuur van CD&V vergadert vanavond en hoopt op overleg met SP.A. "We willen nagaan of de brokken nog te lijmen zijn en we eventueel nog kunnen doorgaan met de Stadslijst", zegt Nahima Lanjri (CD&V). Ook voor het Antwerpse CD&V-boegbeeld Marc Van Peel is het huwelijk nog niet over.

De leden van CD&V hebben in de wandelgangen van "Villa politica" gereageerd op het aangekondigde einde van de Stadslijst in Antwerpen. Na de oproep van Bart De Wever (NV-A) om met "een van de componenten van de Stadslijst" te onderhandelen, kondigde Robert Voorhamme (SP.A) gisterenavond aan dat de Stadslijst de facto opgedoekt wordt.

Nahima Lanjri (CD&V) is niet blij met de manier waarop alles verlopen is. "De SP.A heeft zonder overleg een punt gezet achter de Stadslijst. Wie wie heeft laten vallen is niet belangrijk. Er was afgesproken dat er overleg zou zijn over de Stadslijst alvorens een beslissing te nemen", zegt Lanjri.

De CD&V-politica meldt dat het partijbestuur van CD&V vanavond vergadert over de stand van zaken. "Wij hebben nooit onder stoelen of banken gestoken dat we Antwerpen willen besturen, maar de moeilijkheid is dat SP.A ook bereid moet zijn om dat te doen. Wij hebben ons lot voor de verkiezingen verbonden aan de SP.A in de Stadslijst, maar niet aan Groen", klinkt het.

Volgens Lanjri is de verklaringen over het einde van de Stadslijst nog niet definitief. "We willen nog nagaan of de brokken te lijmen vallen. We hopen vanavond nog met SP.A te kunnen overleggen", klinkt het. Marc Van Peel reageert ook verbouwereerd. De lijstduwer van de Stadslijst zegt in "Het journaal" dat "het huwelijk wat mij betreft nog niet over is". "Het is de SP.A die het uitgemaakt heeft", aldus Van Peel.

Rik Torfs van CD&V had een uitgesproken mening over de stand van zaken in Antwerpen. "Ik ben nooit voorstander geweest van de Stadslijst samen met SP.A. Maar als je die keuze hebt gemaakt, moet je die trouw blijven. Sommigen zouden kunnen vermoeden dat Marc Van Peel (CD&V) absoluut schepen wil zijn, maar die perceptie is verkeerd. Waarom kan er geen poging ondernomen worden om het geblutste huwelijk met SP.A te herstellen?", vraag Torfs zich af.

Bart De Wever bereidt besprekingen voor

Bart De Wever (NV-A) heeft gemeld dat de formateur zich de komende dagen gaat voorbereiden "op de start van de inhoudelijke besprekingen" met de mogelijke coalitiepartners in Antwerpen. De Wever zal eerst de top van de stedelijke administratie spreken en daarna een eerste deel van de directeurs van de verschillende Antwerpse bedrijfseenheden en autonome gemeentebedrijven.

"Iedere leidinggevende zal de kans krijgen om zijn of haar interpretatie te geven van de afgelopen bestuursperiode en de uitdagingen die zich stellen voor de volgende bestuursploeg", klinkt het.

Intussen onderhoudt De Wever ook nog "discrete contacten" met zowel N-VA, Open VLD als CD&V, in de hoop ook met hen zo snel mogelijk de inhoudelijke onderhandelingen op te starten om tot een coalitie te komen.

Meest gelezen