Chinese president Hu Jintao treedt af als partijleider

De Chinese president Hu Jintao treedt af als partijleider van de Chinese communistische partij. Xi Jinping wordt de nieuwe partijleider en zal Hu Jintao ook opvolgen als president van China. Dat werd duidelijk aan het einde van het zeven dagen durende congres van de partij.

Het rapport van aftredend partijleider Hu Jintao (grote foto) over de toekomstplannen voor China wordt unaniem aanvaard. Er was geen enkele tegenstem te bespeuren. Eerder was tijdens een gesloten zitting ook al de samenstelling goedgekeurd van het centraal comité, zowat het partijparlement.

Nieuwe vast comité zal richting van China bepalen

Daarmee is het congres van de Chinese communistische partij afgelopen, na zeven dagen vergaderen. Morgen komt het pas verkozen centraal comité voor de eerste keer samen.

Daar wordt gestemd over de nieuwe partijtop. Dat is het 25-koppige politbureau en het machtige "standing commitee", of vast comité, dat vermoedelijk zeven leden zal tellen. Wie daarin zit, bepaalt welke richting China de komende vijf tot tien jaar zal uitgaan.

Alvast één naam is zeker, die van de nieuwe partijleider en toekomstige president Xi Jinping (kleine foto).