Koers Facebook stijgt ondanks einde "lock-up"

Op de beurs Nasdaq is de koers van de netwerksite Facebook met bijna 7% gestegen. Vandaag zijn 800 miljoen nieuwe aandelen vrijgekomen door het aflopen van een zogenaamde "lock-up".

Velen keken de voorbije weken erg nerveus uit naar het aflopen van de "lock-up" voor een massa aandelen van Facebook. Het zijn aandelen die het personeel of eerdere investeerders indertijd gekregen hebben, maar die ze pas vanaf vandaag op de beurs mogen verkopen.

Er werd gevreesd voor een forse koersdaling, maar vooralsnog noteert Facebook 7% hoger tot iets boven de 21 dollar per aandeel. Dat is nog altijd een pak minder dan de uitgifteprijs van 38 dollar bij de beursgang in mei.

Uiteraard is het aflopen van die "lock-upperiode" al verrekend in de huidige beurskoers en door de lage koers wordt niet verwacht dat die mensen hun aandelen nu massaal zullen dumpen.

In totaal waren er tot vanochtend 921 miljoen aandelen van Facebook op de beurs. Bij het aflopen van een eerdere lock-up eind oktober  waren  er 200 miljoen stuks bijgekomen. Vandaag zijn er nog eens 800 miljoen aandelen extra verhandelbaar.

Vooral de toplui van Facebook hebben de voorbije maanden een pak aandelen van de hand gedaan. COO Sheryl Sandberg (links) zou 11 miljoen dollar verdiend hebben door de verkoop van de meeste van haar aandelen in het bedrijf. 

Topman en oprichter Mark Zuckerberg heeft beloofd dat hij geen aandelen zal verkopen voor september 2013.