Mieke Dobbels: "Mijn wereld stortte in, ja"

"Mijn wereld stortte in, ik ga daar niet flauw over doen". Dat zei een openhartige Mieke Dobbels in "Reyers laat" over de beslissing van regisseur Felix Van Groeningen om niet haar, maar Veerle Baetens te casten voor de rol die in het theater de hare was.

"The broken circle breakdown" is de ontroerende film van Felix Van Groeningen die al ruim een maand te zien is in de bioscopen. Johan Heldenbergh en Veerle Baetens spelen een koppel dat een kind verliest.

De film is gebaseerd op een toneelstuk dat in 2008 erg veel succes had. Op de planken stond naast Johan Heldenbergh niet Veerle Baetens, maar een andere actrice, Mieke Dobbels.

Heldenbergh en Dobbels speelden het stuk niet alleen samen, ze hadden het ook samen geschreven. Toen een paar jaar later het nieuws kwam dat het stuk verfilmd zou worden, waande Dobbels zich even in de zevende hemel. Maar lang duurde dat niet.

Op een dag kreeg ze een telefoontje van Felix Van Groeningen. "Hij vroeg mij of ik auditie wou doen voor mijn eigen rol... En dat is niet echt tof", zei ze. "Voor het zelfvertrouwen van een actrice is dat geen opsteker. En ik voelde al snel: Ik ga de rol niet hebben ook."

Dobbels vertelt openhartig over de reusachtige ontgoocheling. "Mijn wereld stortte in, ik ga daar niet flauw over doen. Op dat moment was dat voor mijn carrière het ergste wat mij kon overkomen. Want wat zegt dat over mij, als actrice?"

Van Groeningen had absoluut het recht om de film te maken die hij zelf wou maken, vindt ze. Dat zij niet in het plaatje paste, moest ze dus aanvaarden. Maar ze geeft toe dat ze het er erg lastig mee had en zelfs even aan emigreren dacht. "Ik dacht: oh, nee, ik moet straks door Gent lopen en ga dan overal affiches van die film zien."

Emigreren deed ze niet, wel nam ze even afscheid van acteren. Ze ging aan de slag bij een headhuntersbureau. "Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan: na een maand was ik me al aan het afvragen of ik daar geen scenario kon over schrijven".

Verbitterd over de hele ervaring is Mieke Dobbels niet. "Ik probeer om het positief te draaien. Hoe pijnlijk dit voor mij ook was, het heeft me getoond dat er daarnaast nog zoveel voor mij openligt". Intussen heeft ze zich aan nieuwe projecten gewaagd, zoals het kinderboek "Brave kinders" dat ze samen met een collega schreef.

Maar naar "The broken circle breakdown" gaan kijken, kan ze nog niet. "Niet alleen omdat ik er nog niet klaar voor ben. Ook omdat het nu niet het moment is om een film te zien over een koppel dat een kind verliest: ik ben zeven maanden zwanger."