Obama gaat voor banen en economische groei

De Amerikaanse president Barack Obama heeft zijn eerste persconferentie gegeven sinds zijn herverkiezing. Hij gaf mee dat jobcreatie en economische groei de twee topprioriteiten worden tijdens zijn tweede ambtstermijn. Obama benadrukte ook dat de staatsveiligheid nooit in het gedrang is gekomen door de zaak-Petraeus.

De Amerikaanse president Obama heeft in Washington de krijtlijnen van zijn beleid voor de komende vier jaar toegelicht. De topprioriteiten voor Obama zijn jobcreatie en economische groei.

Obama is er van overtuigd dat de Democraten en de Republikeinen tot een compromis kunnen komen over de belastingen en de bezuinigingen. Hij beloofde dat de middenklasse niet zal moeten opdraaien voor de economische crisis.

Obama had het ook over de klimaatopwarming. "We hebben een grote verantwoordelijkheid tegenover de toekomstige generaties. De komende maanden en jaren zal ik nog terugkomen op dit onderwerp", beloofde Obama.

De president liet ook zijn licht schijnen over het Midden-Oosten. Volgens Obama moet er een diplomatieke oplossing komen voor de nucleaire crisis met Iran. Over Syrië zei Obama dat hij (nog) niet bereid is om de oppositie te erkennen als regering in ballingschap.

President Obama kondigde ook aan dat hij van plan is om zijn Republikeinse tegenstander Mitt Romney uit te nodigen in het Witte Huis om ideeën uit te wisselen. "Mitt Romney had tijdens de kiescampagne ideeën waarmee ik akkoord ga", zei Obama.

"Staatsveiligheid nooit in het gedrang"

Tijdens de persconferentie kwamen er ook heel wat vragen over de zaak-Petraeus. Oud-generaal David Petraeus (foto) moest aftreden als directeur van de Amerikaanse inlichtingendienst CIA, nadat een buitenechtelijke relatie met zijn biografe Paula Broadwell aan het licht was gekomen.

Obama benadrukte dat de staatsveiligheid nooit in het gedrang is gekomen. "Ik heb geen enkele aanwijzing dat er geheime informatie zou zijn gelekt die negatieve gevolgen zouden hebben voor onze nationale veiligheid", zei de president. "Maar ik wil geen commentaar geven over de details van het onderzoek."