Oppositie hekelt Di Rupo over uitblijven begroting

In de Kamer is premier Elio Di Rupo (PS) aan de tand gevoeld over het uitblijven van een akkoord over de begroting. De oppositie had het over "elegante onmacht" en raadde hem aan om zijn "speech op cd te branden en telkens opnieuw af te spelen".

"Ik deel uw ongeduld", zo verdedigde Di Rupo de vertraging bij de begrotingsgesprekken. Hij merkte wel op dat de sluiting van Ford Genk en andere herstructureringen de gesprekken over de begroting enkel complexer hebben gemaakt. Toch maakt hij zich sterk dat er werk zal worden gemaakt van een relance, van extra inkomsten en extra besparingen.

De Kamer was niet echt onder de indruk. Patrick Dewael, fractieleider van Open VLD, riep Di Rupo op om "alle ideologische taboes te laten vallen" en "het gekrakeel te overstijgen".

De oppositie was harder. "Nooit is nietszeggendheid en onmacht zo elegant naar voor gebracht", liet Gerolf Annemans (Vlaams Belang) optekenen. 

Jan Jambon (N-VA) raadde Di Rupo aan om zijn toespraak "op cd te laten branden en elke week opnieuw af te spelen in de Kamer".

Jean-Marie Dedecker (LDD) vergeleek de Belgische situatie met Nederland, waar op een maand tijd verkiezingen zijn gehouden, een regeerakkoord is gesloten en crisismaatregelen getroffen zijn. Een btw-verhoging is voor hem nutteloos zonder een indexsprong.