Pamfletten in Vlaanderen, stakingen in Wallonië

De Europese actiedag trok vandaag een scheiding dwars doorheen het land. In Vlaanderen bleef het protest veelal beperkt tot het uitdelen van pamfletten. In Wallonië werd de actie wel goed opgevolgd. Vooral in Henegouwen en Luik legden werknemers het werk neer.

Bij Audi in Vorst stelde de socialistische vakbond ABVV vanochtend vroeg aan de hoofdingang een stakingspost op. Werkwilligen konden de fabriek binnen langs zij-ingangen. Volgens Hedwin De Clercq (ABVV) kwam de helft van de werknemers niet opdagen.

"Deze actie is niet gericht tegen Audi, maar we willen onze solidariteit tonen met de Brusselse en Waalse metaalbedrijven die fel worden getroffen door de crisis". De woordvoerster van het bedrijf bevestigde dat er "aanzienlijk" minder productie was.

De christelijke vakbond betreurt de houding die het ABVV vandaag innam. "Deze actie is slecht voor ons imago in Duitsland", zegt vakbondsman William Van Erdeghem. "Ik heb toch vragen bij een actie uit solidariteit, waarbij de tijdelijke krachten, de meest kwetsbaren dus, niet mogen werken".

Het ACV verwijt de top van de FGTB, de Franstalige vleugel van de socialistische vakbond, dat Audi Brussels voor haar een doelwit-onderneming is. "De fabriek moet telkens plat. Zo creëren we een zeer slecht imago in Duitsland, een imago van stakingsfabriek. Dit is een zeer, zeer gevaarlijk spel."

Elektriciteitscentrale week gesloten

In Oost-Vlaanderen blokkeerden stakers de hoofdingang van de elektriciteitscentrale in Ruien bij Kluisbergen. Daardoor konden onderaannemers die instaan voor het onderhoud niet binnen. Hierdoor ligt de centrale de facto een hele week stil.

Bij het Duitse bedrijf Renolit in Oudenaarde werden pamfletten uitgedeeld en legde de helft van het personeel het werk neer. In het bedrijf verliezen 136 mensen binnenkort hun baan omdat het bedrijf de productie naar Spanje verhuist. "Net daardoor beseffen de mensen dat dit niet alleen een solidariteitsactie was, maar ook een van betrokkenheid", aldus een vakbondsman.

Bij cementproducent CBR in Sint-Kruis-Winkel bij Gent legden iets minder dan vijftig arbeiders en bedienden vanmorgen voor twee dagen het werk neer. De actie van vandaag stond in het teken van de Europese actiedag. Morgen wordt gestaakt tegen de geplande wijzigingen van de loon- en arbeidsvoorwaarden in de nieuwe CAO.

Ook bij Arcelor Mittal, Volvo Cars en verschillende toeleveranciers van Volvo in Gent werden vanmorgen pamfletten uitgedeeld.

In West-Vlaanderen bleef de impact van de Europese actiedag beperkt. Aan de poorten van verschillende bedrijven werden vanmorgen pamfletten uitgedeeld. Dat was onder meer het geval bij trein- en trambouwer Bombardier in Brugge en weefgetouwenfabrikant Picanol in Ieper. In de haven van Zeebrugge stonden enkele treinen met dertig containers stil door de staking bij het spoor.

Zwaardere gevolgen in Wallonië

Aan Waalse kant werd vooral in Luik en Henegouwen actie gevoerd. In de andere provincies werd minder gevolg gegeven aan de staking. Dat blijkt uit een rondvraag van technologiefederatie Agoria.

De productie bij een vijftiental bedrijven in Luik lag volledig stil. Dat was onder meer het geval bij FN Herstal, CMI en Technical Airborne Components. In de regio rond Charleroi leden Caterpillar en Sonaca een volledig productieverlies. Ook bij metaalbedrijf Duferco in La Louvière werd gestaakt net als in de Waalse vestigingen van CBR.

In Tihange blokkeerde een stakerspost de toegang tot de kerncentrale. Ook aan de elektriciteitscentrales van Electrabel in Awirs (Flémalle) en in Roux (Charleroi) stonden stakingsposten.

Volgens de socialistische vakbond FGTB manifesteerden vijfduizend mensen door de straten van Luik. In La Louvière verzamelden zich 3.500 mensen. Een duizendtal manifestanten uit Henegouwen trokken naar Rijsel om er deel te nemen aan de protestacties van de Franse vakbonden.

In het Franstalig onderwijs kreeg de actie weinig gehoor. Behalve de vakbondsafgevaardigden kwamen de meeste leerkrachten gewoon werken.

Weinig hinder bij Bpost

Ook Bpost ondervond weinig hinder van de actiedag. Enkel in de provincies Luik en Luxemburg waren er problemen. Toch werd ook daar 85% van de postrondes uitgevoerd. In de rest van het land werd alle post bedeeld.

Zo goed als alle postkantoren waren open. Van de zevenhonderd kantoren in ons land, sloten slechts acht de deuren: vier in Brussel (Sint-Gillis, Brussel-stad, Brussel-Noordstation en Ukkel), drie in Wallonië (Angleur, Comblain-au-Pont en Fontaine-l'Evêque) en een in Vlaanderen (Herstappe). Volgens Bpost is het niet zeker dat het personeel van deze kantoren bewust niet is komen werken. Mogelijk raakte het niet op het werk door de acties bij de NMBS.

Het gevangeniswezen moest hier en daar beroep doen op politieagenten om stakende cipiers te vervangen. In Vlaanderen was dat het geval in Gent en Leuven-Centraal. In Brussel legden cipiers in de gevangenissen van Sint-Gillis en Vorst het werk neer. Aan Waalse zijde moest de politie bijspringen in Hoei, Lantin en Nijvel.

Volgens Vlaams minister van Ambtenarenzaken Geert Bourgeois hebben slechts vijf van de meer dan 14.000 Vlaamse ambtenaren gestaakt. Hij voegde eraan toe dat acht procent van de ambtenaren voor telewerken opteerde. "Dat is dubbel zoveel als vorige woensdag."