President Ivoorkust stuurt regering de laan uit

President Alassane Ouattara van Ivoorkust heeft zijn regering ontbonden. De beslissing is verrassend want de regering was pas in maart aangesteld. Twee jaar geleden ontsnapte Ivoorkust nog nipt aan een burgeroorlog nadat Ouattara de presidents-verkiezingen won.

Het ontslag van de regering is bevestigd door de woordvoerder van Ouattara maar een officiële reden is er niet. Anonieme bronnen beweren dat de beslissing er komt nadat een wet die gelijkheid tussen man en vrouw zou invoeren ternauwernood door het parlement werd goedgekeurd. Leden van de PDCI, nochtans een coalitiepartner van de partij van Ouattara, hadden zich tegen de wet verzet. Naar verluidt was dat de druppel die de danig verzuurde relatie tussen de regeringspartijen deed barsten. 

Twee jaar geleden steunde de PDCI Ouattara nog voluit toen hij het bij de presidentsverkiezingen opnam tegen zittend president Laurent Gbagbo. Ouattara won de verkiezingen maar Gbagbo weigerde zich bij die uitslag neer te leggen. Wat volgde was een bloedige strijd die bijna in een burgeroorlog uitmondde. Pas nadat de VN luchtaanvallen uitvoerden, bond Gbagbo in. In april 2011 werd hij gearresteerd.

Gruweldaden in het noorden

Volgens analisten is het regime van Ouattara sinds het begin broos en wankel. Niet alleen is er de heibel met de PDCI, ook de rebellenbeweging "Force Nouvelle" zorgt voor wrevel. Ouattara aanvaardde militaire steun van deze groepering toen Gbagbo weigerde de macht over te dragen. Mensenrechtenorganisaties beschuldigen de rebellen evenwel van het plegen van gruweldaden in het noorden van het land.

Ook Ouatarra zelf zou niet altijd even rechtvaardige beslissingen nemen in de nasleep van het conflict met Gbagbo. Zo hebben tientallen sympathisanten van de voormalige president nog steeds huisarrest in afwachting van een proces terwijl misdrijven gepleegd door leden van de regeringspartij onbestraft worden gelaten.