Spanning loopt op na dodelijke aanslag op Hamasleider

Bij een Israëlische luchtaanval in Gaza is Ahmad al-Jaabari, de militaire bevelhebber van de radicale moslimgroep Hamas, gedood. Vandaag waren er tussen de Gazastrook en Israël nog wel meer wederzijdse beschietingen. Buurland Egypte onderneemt diplomatieke actie.

De auto van al-Jaabari werd geraakt tijdens een Israëlisch bombardement in het centrum van Gaza. Het nieuws is bevestigd door Israël en door Hamas zelf.

Elders in de Gazastrook zijn 20 doelwitten gebombardeerd. Het zou gaan om politiekantoren van Hamas, opleidingscentra van de beweging en vermoedelijke lanceersites voor raketten.

Volgens Israël zijn die aanvallen een vergelding voor eerdere raketbeschietingen van de Zuid-Israëlische stad Sderot vanuit Gaza. Vandaag is ook een raket afgevuurd vanuit de Egyptische Sinai-woestijn, maar daarbij vielen geen gewonden. Israël heeft intussen het anti-raketsysteem "IJzeren Koepel" in werking gesteld (links).

Volgens Israël is de aanval tegen al-Jaabari slechts het begin van een nieuwe operatie tegen de Gazastrook die enkele dagen zou kunnen duren. Of daar ook een grondoffensief gepland wordt, is nog niet duidelijk.

Ahmad al-Jaabari was de voorbije jaren uitgegroeid tot een van de belangrijkste leiders van Hamas en had het bevel over de militaire operaties. Zo organiseerde hij in 2006 de ontvoering van de Israëlische soldaat Gilad Shalit, die intussen is vrijgelaten in ruil voor een duizendtal Palestijnse gevangenen.

Al-Jaabari leidde ook het verdrijven van de Fatah-militie door Hamas uit de Gazastrook in 2007. Hij zou ook betrokken zijn bij tal van raketaanvallen tegen Zuid-Israël vanuit Gaza. Het is niet de eerste keer dat Israël probeert om de Hamas-leider uit te schakelen.

Spoedzitting VN-Veiligheidsraad

Intussen laat de woordvoerder van de Egyptische president Mohamed Morsi weten dat Egypte de ambassadeur in Israël terugtrekt. Tegelijk zal de minister van Buitenlandse Zaken de Israëlische ambassadeur in Egypte op het matje roepen.

Morsi dringt via de Egyptische vertegenwoordiger bij de Verenigde Naties aan op een spoedzitting van de Veiligheidsraad over de kwestie. Da Arabische Liga plant komende donderdag of zaterdag alvast een speciale vergadering.