Tienduizenden bewonderen totale zonsverduistering

In Australië hebben tienduizenden mensen afgelopen nacht een volledige zonsverduistering kunnen bewonderen.

Bij een zonsverduistering schuift de maan tussen de aarde en de zon, zodat ze alle drie op één lijn staan. Een zonsverduistering kan slechts op een deel van de aarde worden waargenomen. Afhankelijk van de plaats op aarde, kan de zonsverduistering geheel of gedeeltelijk waarneembaar zijn.

Enkel in het noordoosten van Australië, in Queensland, was de zonsverduistering totaal. De maan schoof er gedurende 2 minuten en 5 seconden helemaal voor de zon. Op andere plaatsen in de regio was er een gedeeltelijke zonsverduistering, zoals in Nieuw-Zeeland en het oosten van Indonesië.

De zonsverduistering lokte tienduizenden toeristen en astronomen naar het noorden van Australië, onder hen waren trouwens ook enkele Belgen. Toeschouwers verzamelden zich op allerlei uitkijkpunten op het fenomeen te bekijken, tot in bootjes en luchtballonnen toe. De zonsverduistering was ook online te volgen.

Op voorhand was gevreesd dat door de bewolking de zonsverduistering niet te volgen zou zijn, maar net voor het begon, schoven de wolken weg. De temperaturen daalden terwijl de maan voor de zon trok en dieren gedroegen zich vreemd, meldden verschillende toeschouwers. In het Great Barrier Reef waren onderwatercamera's geplaatst om de reactie van dieren te filmen.

De volgende totale zonsverduistering is voor maart 2015.