Toyota roept 2,7 miljoen wagens terug

De Japanse autobouwer Toyota roept wereldwijd 2,7 miljoen wagens terug omdat er mogelijk problemen zijn met de tussenas van de stuurkolom en met de waterpomp. In België gaat het om 7.000 voertuigen.

De betrokken modellen die worden teruggeroepen, zijn de hybride Prius van de tweede generatie (productie juni 2003 tot maart 2009), de Avensis 1,6 liter/1,8 liter benzine van de tweede generatie (productie augustus 2002 tot oktober 2008) en de Corolla van een oudere generatie (productie juli 2001 tot maart 2004).

Bij de drie modellen moet de tussenas van de stuurkolom worden nagekeken omdat er problemen gemeld zijn. "Bij uitzonderlijke gevallen, wanneer er heel vaak bruusk tegen het uiteinde van de stuurslag gedraaid wordt, gaat het uiteinde van de stuurslag speling vertonen. Ook bij het sturen kan een ratelend geluid te horen zijn", zegt Toyota in een persbericht.

Bij de hybride Prius wordt ook de waterpomp gecontroleerd en vervangen. "In sommige uitzonderlijke gevallen kan de pomp slecht werken en gaan er verschillende lichtjes branden op het dashboard. Om zich te beschermen tegen een eventuele oververhitting, springt het voertuig vervolgens in een veiligheidsmodus. Het optrekken verloopt daardoor trager en de maximumsnelheid van het voertuig wordt beperkt", luidt het.

De betrokken eigenaars krijgen een brief met de vraag om contact op te nemen met hun Toyota-verdeler. De inspectie van de tussenas en de vervanging van de waterpomp zijn kosteloos en duren 1 tot 2 uur.