Werk Rothko brengt 60 miljoen euro op

Het schilderij "No. 1 (Royal red and blue)" van de Amerikaanse kunstenaar Mark Rothko heeft maar liefst 60 miljoen euro opgebracht. Het abstracte werk werd gisteren geveild bij veilinghuis Sotheby's in New York.

Volgens kunstkenners is "No. 1 (Royal red and blue)" een van de meest sprekende voorbeelden van de stijl van kunstenaar Mark Rothko. Het werk maakte 30 jaar lang deel uit van dezelfde collectie en de veiling was dus een unieke kans voor kunstliefhebbers.

Met een opbrengst van maar liefst 60 miljoen euro werd gisteren het op een na hoogste bedrag ooit geboden voor een werk van Rothko. In mei ging zijn schilderij "Orange, red, yellow" voor 67 miljoen euro de deur uit.

Veilinghuis Sotheby's tekende gisteren trouwens de beste verkoop ooit op. Naast het schilderij van Rothko ging onder meer nog het werk "Number 4, 1951" van Jackson Pollock voor een aanzienlijk bedrag over de toonbank. De Pollock leverde zo'n 31 miljoen euro op.