Zo'n 1.000-tal betogers zakken af naar Brussel

In Brussel hebben zo'n 1.000-tal betogers deelgenomen aan de vakbondsmanifestatie voor de Europese actiedag. Het gemeenschappelijk vakbondsfront trok in twee marsen naar het Berlaymontgebouw aan het Schumanplein, waar de Europese Commissie is gehuisvest.

Onderweg dikte de vakbondsbetoging verder aan. De manifestanten verzamelden zich op het Schumanplein, terwijl de vakbondsvoorzitters het Berlaymontgebouw van de Europese Commissie binnengingen.

Nobelprijs voor de strenge besparingen

Een delegatie afgevaardigden van de socialistische vakbond ABVV, de christelijke vakbond ACV en de liberale vakbond ACLVB wordt er ontvangen door commissievoorzitter Barroso. Ze overhandigen hem de "Nobelprijs voor de strenge besparingen".

De manifestanten maakten hun aanwezigheid duidelijk met luide knallen. Vooral rode manifestanten zijn op het appel om zich te verzetten tegen een Europa dat harde besparingen oplegt.

"Het is een liberaal Europa, een rechts Europa, dat een strikte besparingspolitiek voert. We willen dat dat verandert. Het mogen niet langer de werkende mensen zijn die de crisis betalen", stelt een Franstalige militante scherp.

"Het was een bankencrisis, een financiële crisis. De overheden hebben de banken geholpen. En nu is het aan de werknemers om alle problemen op te ruimen. We vinden dat niet correct", zegt een vakbondsmilitant die meestapt in de betoging door Brussel.

Europa moet afstappen van eenzijdige en al te strenge bezuinigingen, zegt Marc Leemans (foto links) van de christelijke vakbond ACV. "In het keiharde besparingsverhaal dat momenteel wordt opgelegd, hebben de lidstaten geen enkele ruimte om te investeren en kansen te creëren voor mensen. Als Europa Europa wil blijven en een Europa zijn van vrede en voorspoed, dan moet men kansen geven tot investeren, en niet enkel inzetten op keiharde besparingen."

Duitse ambassade met eieren bekogeld

In de voormiddag waren de manifestanten al naar de ambassades van Spanje, Portugal, Griekenland, Cyprus, Duitsland en Ierland in onze hoofdstad getrokken om te protesteren tegen de besparingsmaatregelen.

Een Spaanse vakbondsmilitant vertelt dat enkele mensen in Spanje een eind aan hun leven hebben gemaakt omdat ze uit hun huis werden gezet. "Heb je het nieuws gezien van mensen die van de vijfde verdieping naar beneden zijn gesprongen omdat uit hun appartement werden gezet?"

De luidruchtige betoging verliep zonder echte incidenten. De Duitse ambassade werd wel met eieren bekogeld (foto links).