12 ontslagen bij Bekaert in Zwevegem

Bij Bekaert in Zwevegem is op een onaangekondigde ondernemingsraad bekendgemaakt dat 12 mensen hun job zullen verliezen: 6 bedienden en 6 kaderleden. In de eerste helft van dit jaar zijn al honderden jobs gesneuveld in de verschillende vestigingen.

Bij Bekaert in Zwevegem werken volgens de vakbonden zowat 780 arbeiders en 700 bedienden en kaderleden. De 12 nieuwe ontslagen passen in het plan van Bekaert om 100 miljoen euro te besparen. Naast de 12 ontslagen zullen ook heel wat mensen een andere functie krijgen, in de eerste plaats zullen arbeiders moeten muteren naar een andere functie. Hoeveel personen van job moeten veranderen, is nog niet bekend.

In de vestigingen in Aalter en Ingelmunster zijn er geen bijzondere ondernemingsraden, wat er volgens de vakbonden op wijst dat er daar geen ontslagen zullen vallen.

Bekaert heeft in februari dit jaar al een grote herstructurering doorgevoerd, die alle afdelingen in ons land heeft getroffen. In totaal werden 609 jobs in ons land geschrapt, zowel jobs voor arbeiders als voor bedienden en kaderleden. Door de ineenstorting van de zonnepanelenmarkt was de vraag naar stalen zaagdraad van Bekaert voor zonnepanelen sterk afgenomen. Ook in China sneuvelden honderden jobs.

De herstructurering was afgerond voor de zomer, maar al snel liet de directie verstaan dat het einde van de sanering nog niet in zicht was. In augustus circuleerde het gerucht dat er nog een 200-tal bijkomende ontslagen zouden volgen, vooral in de overkoepelende corporatedienst, de secretariaten en andere administratieve diensten.

Voor de vestiging in Zwevegem is de saneringsoefening nu afgerond. Er vallen dus nog 12 extra ontslagen.