"30 van onze 33 leden vliegen met verlies"

De Vereniging van Europese Luchtvaart- maatschappijen zegt dat 30 van de 33 leden met verlies vliegen. De organisatie vraagt dringend om de eenmaking van het Europese luchtruim. Daarmee kan heel wat bespaard worden op de brandstofkosten, klinkt het.

"Vandaag is het luchtruim nog verdeeld in meer dan 30 verschillende zone's. Als het luchtruim wordt eengemaakt, zal het meteen een brandstofbesparing van 15 procent opleveren. Er zou veel minder milieuverontreiniging zijn door de luchtvaart. En het zou voor de luchtvaartmaatschappijen een flinke besparing zijn", zegt woordvoerder Geert Sciot van de Vereniging van Europese Luchtvaartmaatschappijen. "Het maakt het verschil tussen winst en verlies."

De Vereniging van Europese Luchtvaartmaatschappijen hoopt dat de Europese Commissie met hun voorstellen rekening zal houden. Ze klaagt ook over de CO2 -taksen die binnen Europa betaald moeten worden.