"De situatie is gisteren ontploft"

Algemeen secretaris van de socialistische vakbond ACOD Chris Reniers is niet mals voor de stakingen op de Europese actiedag gisteren. "De situatie is ontploft. De stakingsacties bezorgden iedereen een kater", schrijft Reniers op haar blog. Vooral het spoor moet het ontgelden.

Dat de topvrouw van de socialistische vakbond ACOD de stakingsacties van gisteren zo scherp veroordeelt, is opmerkelijk. "Toegegeven, de situatie gisteren is ontploft. Her en der werd gestaakt en bij de NMBS was dat het opvallendst. Dat bezorgde iedereen en kater, zowel vakbonden als werknemers die probeerden de trein te nemen."

"Geen vrijbrief om te pas en te onpas te staken"

Toch verdedigt Reniers (kleine foto) de acties ook.

"We kunnen helaas geen stakingen via een muisklik organiseren en vervolgens rekenen op ruime persbelangstelling voor zo'n initiatief. Een vakbond moet nog steeds op straat komen om haar standpunten duidelijk te maken."

Daarom moeten vakbonden voorzichtig omspringen met stakingen, schrijft Reniers nog. "Dit betekent niet dat we een vrijbrief hebben om te pas en te onpas op alles te reageren met een staking. Een staking is en blijft een laatste middel, ook voor een vakbond."

"Waarom gestaakt wordt, blijft onderbelicht in media"

Reniers betreurt dat de media-aandacht gefocust was op de gevolgen van de stakingen en niet op de reden waarom de vakbonden actievoerden. "Diepgaande en zinnige discussies over de besparingsmaatregelen, onze voorstellen en alternatieven kwamen niet aan bod. Ook dat is bijzonder spijtig."