"Het is alsof op ons gespuwd wordt"

Het was wellicht de bedoeling een carnaveleske toets toe te voegen aan het lingeriedefilé van het merk Victoria’s Secret, maar de indianenoutfit van fotomodel Karlie Kloss werd haar niet in dank afgenomen. De negatieve reacties op verschillende sociale media namen dergelijke proporties aan dat het lingeriemerk, en het model zelf, niet anders konden dan zich publiekelijk te excuseren. Maar voor de "Native Americans", de oorspronkelijke bewoners van Amerika, zit de discriminatie nog altijd veel dieper dan "een vrouw met een verentooi".

"We hadden geen enkele bedoeling wie dan ook te schofferen", liet Victoria’s Secret weten. Kloss liet via Twitter weten "deeply sorry" te zijn, mocht hetgeen ze droeg iemand voor het hoofd gestoten hebben. Haar optreden zal alvast niet te zien zijn in de tv-uitzending van de show over enkele weken.

De belangrijkste kritiek ging over het feit dat de verentooi niet door vrouwen gedragen wordt en dat die tooi hier enkel gebruikt werd om indianenvrouwen te seksualiseren op een manier zoals Hollywood die aan de wereld geleerd heeft.

"Veel complexer dan vrouwen met veren op hun hoofd"

Al snel bleek dat de woede dieper zat dan dit ene geval. "We hebben gruweldaden doorstaan, maar hebben overleefd. Welke spot dan ook, of het nu Halloween is, of een lingeriemerk. Het is alsof ze spuwen op ons. En op onze cultuur. Dat ergert ons", aldus Erny Zah, woordvoerster van het indianenreservaat “Navajo Nation” aan Fox News.

Eenzelfde geluid was te horen bij Sasha Houston Brown, lid van de Santee Sioux-stam, op de nieuwswebsite Indian Country Today: "We moeten dit niet beschouwen als een geïsoleerd geval. De realiteit is veel complexer dan hippies in Navajo-kousen of popsterren met hoofdtooisels."

"Deze stereotypen zijn maar bijverschijnselen van het kolonialisme, de voortdurende vormen van racisme en de opzettelijk verkeerde verhalen die door blanken blijven volgehouden worden over de oorspronkelijke bewoners van dit land."

"We zijn geen overblijfsel uit het verleden. Of een thema of een trend. We zijn geen stijl of kostuum. We zijn geen gelukspoppetjes, edele wilden of onrealistische fictieve figuren. We zijn mensen die ondanks alle tegenslagen erin slaagden te overleven."

lees ook