"Het is een rare dag"

De werknemers van Ford Genk zijn voor het eerst sinds de aankondiging van de sluiting van de fabriek opnieuw aan het werk gegaan. De afgelopen weken waren de arbeiders economisch werkloos. Ze gaan met een dubbel gevoel weer aan de slag.

Rond een uur of 6 vanmorgen liepen de duizenden Fordarbeiders opnieuw in de richting van hun fabriek voor naar eigen zeggen een bijzondere dag. “Het is een rare dag”, klinkt het aan de fabriekspoorten.

Het is dan ook de eerste keer dat er in de fabriek weer gewerkt wordt nadat het nieuws bekend werd dat de fabriek de deuren sluit. “Ergens is er wel tevredenheid dat we weer kunnen werken”, klinkt het bij een andere arbeider. Toch overheerst een wrang gevoel. “We zijn machteloos, we kunnen er niets aan doen.”

Vandaag en morgen wordt er bij Ford dus opnieuw gewerkt. Volgende week is weer een week economische werkloosheid ingepland om vervolgens nog een volle week de laatste voertuigen van dit jaar te produceren.