"Interne controle Financiën kan beter"

De topman van de Federale Overheidsdienst Financiën Hans D'Hondt geeft toe dat er wat schort met de interne controle. "De interne controle kan beter", zei hij in "Terzake" op Canvas. Hij laat weten dat er dit jaar nog tien controleurs worden aangeworven.

Financiën reageert daarmee op interne doorlichtingsrapporten die de redactie kon inkijken. Volgens die rapporten wordt er niet genoeg opgetreden tegen mogelijk gesjoemel door sommige ambtenaren van Financiën. Hans D'Hondt, de nieuwe topman van Financiën, erkent dus dat er werk aan de winkel is.

"Het is heel duidelijk dat op het vlak van interne controle duidelijk een aantal mechanismen beter en meer gestructureerd kunnen. Wij hebben er alvast een echt actiepunt van gemaakt. Daar gaan we op door. In mijn overheidsdienst geldt nu een nultolerantie. Wie een strafbaar feit heeft gepleegd, komt voor het gerecht."

Extra controleurs aanwerven

Topman D'Hondt beklemtoont wel dat Financiën in drie dossiers van mogelijk gesjoemel ook zelf naar het gerecht is gestapt. Om zijn interne auditdienst te versterken, wil Financiën vijf tot tien extra controleurs in dienst nemen. Nu zijn er een paar tientallen controleurs verdeeld over de verschillende afdelingen. Binnen 5 jaar moeten dat er in totaal 50 zijn, zegt D'Hondt.

De topman wijst niet met een beschuldigende vinger naar minister van Financiën Steven Vanackere (CD&V). "Het is een erfenis van de voorbije decennia. Dit is een kwestie van management en organisatie. Niet van de ene of de andere politicus. De organisatie moet professionaliseren en beter geleid worden."