"Niet-levensvatbare foetus voorrang op leven moeder"

In Ierland is een 31-jarige vrouw overleden na een miskraam. Het ziekenhuis had de vraag van de familie om een abortus geweigerd. De zaak doet de discussie over de strenge Ierse abortuswet weer oplaaien.

De vrouw van Indiase afkomst was 17 weken zwanger toen ze werd opgenomen omdat er problemen waren met de foetus. Toen bleek dat de foetus het leven van de moeder in gevaar bracht, vroeg de familie verschillende keren om een abortus, maar het ziekenhuis weigerde omdat er nog een foetale hartslag was. 

De vrouw kreeg uiteindelijk een miskraam, waarna ze werd geopereerd om alle resten te verwijderen. Na die operatie ontwikkelde ze echter een bloedinfectie waarbij de bacteriën in de bloedbaan terechtkwamen, wat de vrouw fataal werd. 

"Ierland is een katholiek land"

In Ierland is abortus verboden, maar in 1992 deed het Hooggerechtshof een uitspraak in de zogenoemde "X case" die abortus toestond als het leven van de zwangere vrouw in gevaar is door de zwangerschap. Er is echter geen wet goedgekeurd die het legale kader van de beslissing van het hof vastlegt.

Derek Nolan, Labour-lid van het parlement, zei dat hij "heel bezorgd" was over rapporten waaruit blijkt dat gezegd is aan de familie dat abortus niet toegestaan is omdat Ierland een "katholiek land" is.

"Een niet-levensvatbare foetus - de vrouw kreeg een miskraam - kreeg de voorrang op het leven van de vrouw, die helaas een bloedinfectie ontwikkelde en stierf", reageerde ook het linkse parlementslid Clare Daly. "Een schande", vinden ook andere  politici. 

Gisteravond werd er ook geprotesteerd voor het parlement (foto's). De demonstranten uitten felle kritiek op de regering omdat die er eerder dit jaar niet in geslaagd was om naar aanleiding van de "X case" abortus toe te staan in specifieke levensbedreigende situaties.