"Open VLD stapt niet meer in regering met deze PS"

Egbert Lachaert, kandidaat-voorzitter van Open VLD, is in een opiniestuk in De Morgen en De Tijd erg kritisch voor zijn eigen partij en de federale regering. De PS is in het bijzonder kop van jut. "Socio-economisch loopt niet alles zoals het hoort", zegt hij in De Ochtend.

"We zijn indertijd uit noodzaak in de regering gestapt", aldus Lachaert. "Omdat we toen een rentesneeuwbal hadden." Socio-economisch loopt echter niet alles zoals het hoort. "Er zijn een aantal stappen gezet, zoals de afschaffing van het brugpensioen, maar er is meer nodig."

Zo is volgens Lachaert onze abeidswetgeving gedateerd. "Het is heel 19e eeuws geregeld. Er is geen inspanning gedaan om het flexibeler te maken", klinkt het. Volgens hem is dat vooral de schuld van de PS.

"De PS is heel moeilijk. Als je socio-economische hervormingen wil doorvoeren, dan weet je dat Open VLD en de PS aan de andere kant van het spectrum zitten." Hij benadrukt in De Ochtend wel dat hij niet pleit om de stekker uit de regering te trekken, hij wil evenwel het regeerakkoord maximaal uitvoeren.

Samenwerken in de toekomst wordt dus niet vanzelfsprekend. "Met deze PS met een oud-links gedachtegoed stappen wij niet meer in een regering", besluit de kandidaat-voorzitter. "Zeg natuurlijk nooit, nooit", maar dan moet de partij volgens hem vernieuwen zoals de socialisten in Vlaanderen dat gedaan hebben.