"SP.A vruchteloos gevraagd onhaalbare eis te laten vallen"

In Antwerpen betreurt het CD&V-partijbestuur naar eigen zeggen het einde van de Stadslijst. "We hebben SP.A de voorbije vier weken vruchteloos proberen te overhalen om de onhaalbare eis om Groen op te nemen in het overleg, te laten vallen", klinkt het. CD&V heeft nu wel het licht op groen gezet om afzonderlijk de formatiegesprekken voort te zetten.

Het Antwerpse partijbestuur van CD&V heeft "akte genomen van de verklaringen van de SP.A en diens onderhandelaar Robert Voorhamme over het "de facto einde" van de Stadslijst van beide partijen. CD&V betreurt naar eigen zeggen deze gang van zaken, maar het partijbestuur heeft gisteravond het licht op groen gezet om afzonderlijk de onderhandelingen voort te zetten.

Naast huidig onderhandelaar Marc Van Peel (kleine foto) zullen ook Caroline Bastiaens en huidig schepen Philip Heylen (foto boven) voor CD&V de eventuele onderhandelingen voeren. "Maar wij hadden echt veel liever met de SP.A en N-VA samen aan tafel gezeten, omdat je dan een ruime meerderheid van de Antwerpenaren achter je zou hebben", zegt Heylen, die niet wil spreken van een vechtscheiding met de SP.A.

CD&V blijft naar eigen zeggen ook geloven in het project van de Stadslijst. "We hebben jarenlang goed samengewerkt in het college en vervolgens samen hiervoor onze nek uitgestoken. Dat veeg je niet zo maar uit", vindt Heylen. "Als we nu een uitnodiging tot een gesprek met N-VA zouden krijgen, zullen we daar dan ook naartoe gaan vertrekkend van ons programma", aldus nog Heylen.

CD&V ziet de eis van SP.A om Groen in de meerderheid op te nemen als het voornaamste probleem tijdens de voorbije gespreksronden. "Wij hebben hen de voorbije vier weken vruchteloos proberen te overhalen om die onhaalbare eis te laten vallen", klinkt het.