Binnenschipper krijgt 3 maanden cel voor verkeersagressie

Een Nederlandse binnenschipper is veroordeeld tot een gevangenisstraf van 3 maanden voor verkeersagressie op het kanaal van Willebroek. De man had in 2010 twee roeiers in gevaar gebracht en vervolgens enkele rake klappen aan hun trainer uitgedeeld.

Het incident waarvoor de man nu veroordeeld is tot drie maanden effectieve gevangenisstraf, vond plaats op 29 juni 2010. Op het kanaal van Willebroek werden twee roeisters van de nationale belofteploeg voorbijgevaren door een Nederlands binnenschip.

De binnenschipper zou de roeisters daarbij uitgescholden hebben. Even verderop maakte het binnenschip rechtsomkeer, waarna het gevaarte de roeisters naar de oever duwde. De schipper zou daarbij ook zijn schroef aangezet hebben met de bedoeling de meisjes te doen kapseizen.

Toen de trainer van de Roeiliga, ook de vader van een van de meisjes, daarop ter hoogte van de Budabrug in Brussel de man wilde terechtwijzen, kreeg hij enkele rake klappen van de binnenschipper. De megafoon en chronometer van de trainer belandden daarbij in het water.

Volgens het Brusselse parket toont het incident aan dat de verhouding tussen roeiers en schippers op het kanaal moeilijk blijft. Het is verre van de eerste aanvaring tussen beide groepen.

De rechtbank legde de binnenschipper een effectieve gevangenisstraf van 3 maanden op. De trainer en zijn dochter hadden een schadevergoeding van 2.880 euro geëist maar kregen slechts 450 euro.