Btw-verhoging en indexsprong van tafel

Premier Di Rupo en de vicepremiers vegen een verhoging van de btw en een indexsprong van tafel. Ze zijn op zoek naar enkele honderden miljoenen voor een economisch herstelplan. Di Rupo zet de aparte gesprekken met de vicepremiers voort.

De topministers zijn donderdagavond uiteindelijk niet meer samengekomen over de begroting voor volgend jaar. Premier Di Rupo heeft heel de dag onder vier ogen overlegd met de vicepremiers.

Di Rupo is op zoek naar enkele honderden miljoenen voor een economisch herstelplan. Hij zoekt het geld bij de overheid en bij de sociale zekerheid.

Bij de PS zijn ze niet enthousiast over het plan om de wet op het concurrentievermogen uit 1996 te verstrengen. Die wet heeft als doel de lonen niet sneller te laten stijgen dan in onze buurlanden. De Franstalige socialisten vrezen dat dit de lonen zal bevriezen.

Intussen is er bij de onderhandelaars geen sprake meer van een btw-verhoging, een indexsprong of een solidariteitsbijdrage. Er wordt nu naar andere maatregelen gezocht om te besparen en de economie nieuw leven in te blazen.