Drugsgolf overspoelt Europa

Elke week duikt een nieuwe drug op in Europa. Dat blijkt uit het jaarrapport van het Europees Waarnemings-centrum voor Drugs en Drugsverslaving (EWDD). In 2011 werden 49 nieuwe stoffen ontdekt. Dit jaar staat de teller al op 50. België blijft een belangrijke draaischijf in de drugshandel.

Het aantal nieuwe soorten drugs gaat al jaren in stijgende lijn. In 2009 waren het er nog 24, een jaar later al 41. Anderhalve maand voor de nieuwe jaarwisseling klokt het EWDD reeds af op 50, een absoluut record.

Vaak gaat het om synthetische drugs. Die zijn extra gevaarlijk omdat niet geweten is wat erin zit. "Deze producten worden vaak via het internet besteld en komen zo ook op de Belgische markt terecht," zegt Marijs Geirnaert van het EWDD. "We hebben helemaal geen zicht op de samenstelling."

Afghanistan steekt Marokko voorbij

Uit het rapport blijkt voorts dat Afghanistan Marokko is voorbijgestoken als belangrijkste producent van cannabishars. Marokko blijft wel de hoofdleverancier van de drug in Europa.

De Marokkaanse hars komt het continent binnen via het Iberisch schiereiland. De secundaire distributie vindt hoofdzakelijk plaats in België en Nederland. In ons land vonden in 2010 dan ook belangrijke inbeslagnames van cannabishars plaats.

Vervijfvoudiging productie amfetamines

De wereldwijde inbeslagnames van 1-fenyl-2-propanon zijn vervijfvoudigd. De stof komt voor in de samenstelling van amfetamines zoals speed. In 2009 werd op 4.900 liter beslag gelegd. Een jaar later was dit reeds 26.300 liter. In België werd 5.000 liter van de substantie opgespoord, goed voor een vijfde van de totale wereldvangst. België zou de tweede producent van amfetamines in Europa geworden zijn, na Nederland maar voor Polen.

Daarnaast werden in meerdere Europese landen xtc-pillen met een hoge dosis MDMA ontdekt. In België, Ierland, Polen en Nederland werden laboratoria ontmanteld waar psychoactieve stoffen werden geproduceerd.